Als je alvast een DualSense Controller hebt besteld in afwachting van de PS5, dan duurt het wachten extra lang; té lang als je het ons vraagt! Op deze manieren kun je de DualSense alvast gebruiken op je andere apparaten.
In dit artikel vertellen we hoe je de DualSense (draadloos) kunt gebruiken op je PC, Mac en Switch. En dat allemaal met software – met uitzondering van de Switch, waarvoor je een veelzijdige USB-adapter nodig hebt.
Alvorens je begint moet je bluetooth ingebouwd hebben in je laptop/desktop/mac; een bluetooth USB dongle volstaat uiteraard ook. Heb je deze niet? Dan kun je er gemakkelijk eentje bestellen bij bijv. bol.com, of de 8BitDo Wireless USB Adapteroverwegen (daarover later in dit artikel meer).
De DualSense kun je op dezelfde manier verbinden als al je andere bluetooth-apparaten. Om je DualSense in verbindingsmodus te zetten druk je tegelijkertijd op de “share”- en “PS-toets” tot de status-LED snel gaat knipperen.
Windows
Je kunt je DualSense via bluetooth verbinden aan je PC, maar deze zal herkent worden als een standaard controller en dus niet goed/volledig functioneren in veel games. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen.
DS4Windows
Als je eerder al eens een DualShock 4 met je PC hebt verbonden ben je vast bekend met DS4Windows. DS4Windows emuleert een Xbox 360 Controller, maar ondersteunt ook de gyro-functionaliteit van de DualShock 4/DualSense. Dankzij een update kun je deze software nu ook gebruiken om je DualSense te gebruiken. De button-prompts in spellen zijn dus wel de Xbox 360 knoppen (A, B, X, Y) en niet die van PlayStation.
Nadat je de software hebt geïnstalleerd verbind je – op dezelfde manier als al je andere bluetooth apparaten – de controller via bluetooth met je PC. Vervolgens start je DS4Windows en zal de DualSense herkent worden.
Middels de software kun je vervolgens de DualSense verder instellen. Zo kun je bijvoorbeeld de touchpad van de controller gebruiken als trackpad/muis, de batterijstatus zien, de kleur van de LED aanpassen, de sterkte van de rumble aanpassen en nog veel meer! Deze instellingen kun je opslaan als profiel, zodat iedereen in het huishouden zijn/haar eigen instellingen kan gebruiken. Erg handig!
Wij hebben met deze software ook PS Now en PS Remote Play getest en beide programma’s werken goed. Let wel: alleen de “standaard” knoppen functioneren omdat de software in feite een Xbox 360 controller emuleert.
Uiteraard kun je (nog?) niet genieten van de force triggers; maar met de DualSense, een mid-range gaming PC en Xbox Game Pass heb je bijna geen PS5 meer nodig… ha-ha… ????
Steam
Gebruik je Steam? Dan kun je gebruik maken van je DualSense zonder gebruik te maken van extra software. Helaas werkt deze ondersteuning alleen binnen Steam. Hiervoor verbind je de DualSense via bluetooth met je PC en ga je naar de Big Screen modus in Steam. Hier kun je in de instellingen de controller verder instellen.
In sommige games zul je dan ook PlayStation-knoppen zien, al zijn wij deze nog niet tegengekomen in de games die wij getest hebben. Let wel op dat je de DS4Windows software niet hebt draaien als je via Steam je spellen speelt, om problemen te voorkomen.
Google Stadia
Om je DuelSense te gebruiken met Google Stadia (zonder DS4Windows) kun je gebruik maken van DS5Chrome, een simpele maar handige Chrome-extensie. Dit werkt ook op macOS.
MacOS
Op macOS (Big Sur) kun je de DualSense zonder problemen verbinden via bluetooth.
Vooralsnog registreert MacOS de controller als een DualShock 4. Wij hebben dit getest in OpenEmu en Moonlight (streamen vanaf PC met nVidia Videokaart naar MacBook).
Als je ook rumble wilt op MacOS raden wij de 8BitDo Wireless USB Adapter aan (zie onder).
Google Stadia
Net als op PC kun je gebruik maken van DS5Chrome, een simpele maar handige Chrome-extensie.
Switch (en meer)
Wanneer je de DualSense op je Switch wilt gebruiken zul je gebruik moeten maken van een USB Adapter. De 8BitDo Wireless USB Adapter regelt het voor je en is zijn gewicht in goud waard, spreekwoordelijk (duh). Helaas werkt de gyro-functionaliteit van de DualSense – in tegenstelling tot de DualShock 4 – niet via deze methode. Wellicht is het mogelijk dat 8BitDo dit middels een firmware update toe kan voegen, nog een voordeel van deze veelzijdige adapter. 8BitDo heeft een goed track-record wat betreft dit soort updates, dus fingers crossed!
Met deze USB-adapter sluit je moeiteloos de controllers van je PS5, Xbox One S, Xbox One X, PS4, PS4 Pro, PS3 Switch Pro, Switch Joy-Con, Wii U Pro én Wiimote aan op je Switch, PC, Mac, Raspberry Pi en Android apparaten. Het is niet mogelijk middels deze adapter de DualSense op je PS4 of Xbox te gebruiken.
Met de 8BitDo Ultimate Software kun je je ervaring verder tweaken, zoals de gevoeligheid van de triggers en kun je zelfs macros instellen voor je favoriete vechtspel.
Nog een voordeel: geen joy-con drift en naar onze ervaring een stabielere connectie! Een nadeel van deze adapter is dat je maar één controller per keer kunt verbinden, waardoor je dus per controller een adapter nodig hebt. Je kunt de 8BitDo Wireless USB Adapter op moment van schrijven bestellen bij Amazon.nl voor € 14,50.
Dat waren de mogelijkheden die wij hebben gevonden om alvast de DualSense te gebruiken. Heb jij nog een andere manier gevonden? Laat het ons weten via Twitter! Enneh, heb je nog geen DualSense maar wil je er ineens toch alvast één? De controller is nu beschikbaar bij bol.com.