Meldingen

Je bekijkt de allereerste versie van ons nieuwe platform. We draaien momenteel een pilot met diverse botmakers. Heb jij een voorraadbot gemaakt? Lees hier hoe je je aan kunt melden voor ons platform.
  • #hetstockalertplatform
  • #meerbotsmeerkans

PS5 exclusives tóch ook naar PS4

Afbeelding: PlayStation

In een Q&A op de blog van Sony heeft Hermen Hulst (Head of PlayStation Studios) aangegeven dat God of War Ragnarok uitgesteld is naar 2022. Dit zal extra tijd vrijmaken om de game ook uit te kunnen brengen op de PS4.

De pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet; zo ook de gamingwereld. Door aanhoudende chiptekorten kan niet iedereen meteen een nieuwe console in huis halen en ontwikkelaars werken veelal thuis, waardoor nieuwe projecten vertraging oplopen. Het is dan ook niet zo vreemd dat games uitgesteld moeten worden en nu dus zelfs tóch nog op “last-gen” systemen uit komen.

Generatiekloof

Bij de aankondiging van de PS5 was Sony duidelijk: ‘wij geloven in console generaties’. Hiermee wilden ze zeggen dat nieuwe games 100% ontwikkeld zouden worden voor de PS5. Microsoft hanteerde een andere filosofie: de games op zoveel mogelijk apparaten speelbaar maken. Het is logisch dat Microsoft de kleine(re) user base niet direct wilde verliezen en dat Sony juist zoveel mogelijk consumenten mee wilde nemen naar hun volgende generatie systeem. De uitspraak van Sony werd veelal positief ontvangen door gamers. Wanneer je 500 euro neerlegt voor een nieuw systeem, dan moet er natuurlijk wel een goede reden voor zijn. Games die niet mogelijk waren geweest op het vorige systeem is zo’n reden. Door de huidige omstandigheden komt Sony dus terug op deze woorden.

Logische keuze

De user base is voor de PS5 nog niet zo groot als die van de PS4 en gamers die nog even vastzitten aan een last-gen console kunnen dus niet direct overstappen op de PS5. Daarom denken wij dat het een verstandig en logisch besluit is om grote titels als Horizon: Forbidden West en God of War: Ragnarok óók op de PS4 uit te brengen. We verwachten dat meer titels zullen volgen. Horizon: Forbidden West was overigens al vanaf het begin een cross-gen titel.

Compromis

De grote angst is natuurlijk dat het verschil in kracht ervoor gaat zorgen dat de PS5 versies van deze games grafisch en technologisch minder goed zullen zijn dan ze hadden kunnen zijn – als ze alleen voor de PS5 ontwikkeld werden. Vooral de snellere opslag in de PS5 zou ervoor moeten zorgen dat ontwikkelaars geen laadschermen, liften en lange gangen hoeven te implementeren zodat het spel rustig in kan laden. Dit zou een enorme impact hebben op de gameplay. Het is dus interessant om te zien wat de verschillen tussen de verschillende versies zullen zijn en welke compromissen er worden gesloten. Vooral de basis PS4 (dus niet de Pro) baart ons zorgen. Als de game straks niet goed draait, wat heeft het dan voor zin? En is het de eventuele compromissen dan wel waard? De tijd zal het leren.

Q&A met Herman Hulst: https://blog.playstation.com/2021/06/02/hermen-hulst-qa-whats-next-for-playstation-studios/#sf246401757

Iets voor jou?

PlayStation tegoeden
PlayStation tegoeden
Bol.com Via: Bol.com
Scherp geprijsde PS4 games
Scherp geprijsde PS4 games
Bol.com Via: Bol.com
Game merchandise
Game merchandise
Bol.com Via: Bol.com
Nieuwe PS4 releases
Nieuwe PS4 releases
Bol.com Via: Bol.com
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Wanneer je deze website gebruikt gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring OK